Bugünkü yazımızda daha önce de konuştuğumuz gibi besin alımını etkileyen etmenleri incelemeye devaam edeceğiz. Gelin başlayalım.

  1. Yemek Yenilen Ortam

Koku, sıcaklık, ses ve çalan müzik tüketilecek besinlerin seçmenizi etkileyecektir. Çevrenin rengi psikolojik süreçler ve davranışları etkileyerek tercih üzerinde etkili olmaktadır.

Kırmızı ve sarı gibi parlak, sıcak renkler uyarılma seviyesini arttırmaktadır. Bu nedenle özellikle fastfood zincirleri tarafından tercih edilir. Ayrıca etraftaki renklerin uyumu kişiyi rahatlatrak daha fazla tüketmeye itebilmektedir.

Araştırmalar, ortamda çalan müzik hızlı ve yüksek ise müşteriler daha hızlı yediğini, yavaş müzikte ise tüketim hızı düşerken miktarında artış olduğunu göstermektedir.

  1. Besinin Rengi

Besinler için renk tercihleri; tecrübe, kültür, koşullama ve alışkanlıkların sonucudur. Avrupa’ da ve Asya’ da yapılan araştırmalar sonucunda parlak yeşil ve

kırmızı tonların yiyecek için en çok tercih edilen renkler olmuştur.

Ayrıca mavi en popüler renklerden biri olmasına rağmen besinlerde en az iştah açıcı renk olarak bulunmuştur.

  1. Cinsiyet

Kadınların erkeklere göre sebze tüketimini daha sık tercih etmektedir. Yağlı ve şekerli besinler, et grubu, işlenmiş et ürünleri ve yumurtalar da erkeklerin en çok tükettiği besinler arasındadır. Bunun nedeni kadınların diyete daha çok önem vermesi ve erkeklerin de enerji ihtiyacının daha yüksek olmsından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Genel olarak bakacak olursak; erkekler her yaş grubunda kadınlara göre daha az sağlıklı besinlere eğilim halindedirler.

  1. Yaş

Yaşın artması ile birlikte denenen besin sayısı arttığı için bireylerin zamanla diyetleri daha çeşitli olmaktadır.

Meyve, yağlı ve şekerli besinleri en çok 11 yaşa kadar olan grup seçerken balık ve süt grubuna ait besinler gençler tarafından tercih edilmektedir. Deniz ürünlere karşı erkek bireyler stabil kalırken kadınlarda yaş arttıkça tercih etme oranı azalır.

Gördüğünüz gibi besin tüketiminizi etkileyen oldukça fazla etmen var. Ancak seçim hala sizin kararınız. Sağlığınızda ısrarcı olmaya ne dersiniz?

Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran

Beslenme ve Diyet Uzmanı - Dorest Güzellik ve Obezite Merkezi
2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur.
Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, genel ve estetik cerrahi, poliklinik, dahiliye bölümlerinde ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; özel bir catering firması ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarı ile tamamladı.
Lisans eğitimi sırasında "İntestinal Mikrobiyota Ve Sağlık İlişkisi" üzerine bir seminer hazırladı. Bitirme tezi olarak da "Tabak Renginin Besin Alımı Üzerine Etkisi" adlı konuyu inceledi. Kaliteli bir yaşamın ilk adımının dengeli ve doğru beslenmek olduğunu savunan ve beslenme programlarını bu amaçla yazan Rabia Yoran 2018 yılının ağustos ayında Dorest ailesine katıldı. Şuan Nazilli şubesinde danışan kabulüne devam etmektedir.
Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran Son Yazıları (Tümünü Gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp