Besin tüketimimizi etkileyen oldukça farklı etmenler olduğundan bahsetmiştik. Ruh hali, yaş, hatta cinsiyet gibi çok da üzerinde durmadığımız durumlar hayatımıza yön veren şeyler aslında.

Yemek üzerine odaklanan birçok yeni araştırma, besinlerin sunulduğu çevrenin (örneğin fincan, tabak, masa örtüsü ve hatta ortam aydınlatması) tüketicilerin besini algılamasında etkisinin olduğunu göstermektedir.

Peki, belki de hiç dikkat etmediğiniz, her seferinde elinize geçeni aldığınız tabakların bile besin tüketiminiz etkilediğini biliyor muydunuz?

Nasıl mı? Gelin beraber bakalım.

  1. Tabak boyutu

Tabak büyüklükleri son 30 yılda yaklaşık %30 oranında artış göstermiştir ve araştırmalar bu artışın, bireylerin obezite derecesini de olumsuz yönde etkilediğinni belirtmektedir. Tabak boyutu artıkça içerisindeki besin bireylere daha az görünmektedir. Küçük tabaklar, büyük porsiyon algısı yaratarak doygunluk hissini arttırmaktadır.

Boyuttan bağımsız olarak, yiyeceğin koyulduğu tabağın kenarlıklarının olması yiyecek porsiyonunun daha fazla olarak algılanmasını sağlar ve bireylerin gereğinden fazla tüketmesini engeller.

Yapılan bir çalışma; büyük tabak ve kaşık ile dondurma sunulan bireylerin küçük tabak ve kaşık verilen bireylere göre daha yüksek miktarda tüketimde bulunduğunu göstermiştir.

  1. Tabak rengi

Besinin kendi ya da sunulduğu kabın renginin besin tercihleri üzerine etkisi oldukça büyüktür. Yapılan çalışmalar, besin kaplarının renginin tat ve lezzet algılamasını etkilediğini göstermektedir.

Çoğu araştırma sonucuna göre en az tüketim hep kırmızı tabaklarda olmaktadır. Bunun sebebi, muhtemelen kırmızının kültürel açıdan öğrenilmiş ya da bilinçaltında gömülü olan tehlike kodlaması yüzündendir. Bu düşünce sebebiyle de kırmızı hep uzak durulması gereken noktadır ve besin tüketimini olumsuz etkilemektedir.

Tabağın renginin yanı sıra yiyecek ile arasındaki uyumdan dolayı da besin tüketimi etkilenmektedir.

Yiyecek ile tabak renginin yakın olması, bireylerin daha fazla tüketmesine neden olmaktadır. Aradaki renk farkı arttığında ise bireyler daha az besin tüketiminde bulunmuşlardır.

Yapılan bir çalışmada; bireylere beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı tabakta tatlılar sunulmuştur. Sonuçlar, besin ile besinin sunulduğu tabağın uyumlu renklerde olmasının tercih üzerinde pozitif etki yarattığı ve tüketimi arttırdığını göstermektedir.

Tabak ve yiyecek arasındaki renk farkı arttığında tabak boyutu büyük bile olsa tüketim daha az olmaktadır. Ancak renkler uyumlu olduğunda tabak boyutu önemli hale gelmektedir.

Kısacası sunulan tabakların rengi, algılanan lezzeti ve tat yoğunluğunun belirleyici ögelerinden birisidir.

Peki, hiç düşündünüz mü?

Sizce sizin tüketimini arttıran/azaltan renkler nelerdir?

 

 

 

Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran

Beslenme ve Diyet Uzmanı - Dorest Güzellik ve Obezite Merkezi
2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur.
Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, genel ve estetik cerrahi, poliklinik, dahiliye bölümlerinde ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; özel bir catering firması ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarı ile tamamladı.
Lisans eğitimi sırasında "İntestinal Mikrobiyota Ve Sağlık İlişkisi" üzerine bir seminer hazırladı. Bitirme tezi olarak da "Tabak Renginin Besin Alımı Üzerine Etkisi" adlı konuyu inceledi. Kaliteli bir yaşamın ilk adımının dengeli ve doğru beslenmek olduğunu savunan ve beslenme programlarını bu amaçla yazan Rabia Yoran 2018 yılının ağustos ayında Dorest ailesine katıldı. Şuan Nazilli şubesinde danışan kabulüne devam etmektedir.
Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran Son Yazıları (Tümünü Gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp