Mısırlılar döneminden beri bilinen Gut Hastalığı ,eski zamanlarda zenginlerin ya da kralların hastalığı olarak bilinirdi. Hipokrat zamanında, hastalığın klinik belirtileri damlacığa benzetilerek  “ Gut” adı verilmiştir.

Gut hastalığının oluşumu vücuttaki pürin ürünlerinin yıkılması sonucu kandaki ürik asit miktarının artması ve vücutta birikmesiyle karakterizedir.

Hastalığın belirtileri arasında eklemlerde şişlik, ağrı ve kızarıklıktır.

Gut hastalığında aşırı alkol ve et tüketimi  atak gelişimine neden olabilmektedir. Bu yüzden beslenme çok önem taşımaktadır.

Gut hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Yüksek miktarda pürin içeren (kırmızı) et, sığır, kuzu ve sakatat, ürik asit düzeyini ve gut hastalığı riskini yükseltebilir. Günlük et, tavuk, balık tüketimi günlük 60 gram ( 2 köfte) olacak şekilde sınırlandırılmalıdır ve yağsız olarak tüketilmelidir.
  • Protein kaynağı olarak süt, peynir, yoğurt tercih edilebilir
  • Kurubaklagil grubu besinlerinden kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur günde 60 gram kadar tüketilebilir.
  • Ekmek grubu olarak beyaz ekmek, makarna, erişte ve patates tüketilebilir.
  • Yağlı besinler ürik asit atımını azalttığı için diyette sınırlandırılmalıdır. Yağda kızartılmış et, tavuk ,sucuk, pastırma tüketilmemelidir
  • Maya, kuruyemiş, kepekli ürünler, tam yağlı peynir, yağda pişmiş yumurta, sakatat (işkembe, beyin, dil, dalak vb.) gibi besinlerin ise tüketilmemesi gerekir
  • Genellikle alkol tüketimi, dozuna bağlı olarak gut nöbeti riskini arttırır. Özellikle biradan ve sert içkilerden kaçınılmalıdır.
  • Deniz ürünleri (özellikle kabuklular ve midyeler) ürik asit düzeyini ve gut nöbeti riskini arttırabilir ve bu nedenle sadece nadiren tüketilmelidir.
  • Vücuttaki ürik asit kristallerini dengelemek için idrarı alkali yapmak hastalık için olumlu etkileri olacaktır. Sebze ve meyve grubuna ağırlık verilmelidir
  • Ancak bazı sebzeler sınırlandırılmalıdır ; ıspanak (200 gram), bezelye (60 gram), karnabahar(200 gram), mantar(50 gram) kadar tüketilebilir. Diğer sebzeler ise istenilen miktarda tüketilebilir.
  • Ürik asit birikimini azaltmak için hastaların bol sıvı almasına özen göstermeleri gerekir

 

GUT HASTALARI İÇİN ÖRNEK MENÜ

 

SABAH:  1 adet haşlanmış yumurta ,

1 dilim az yağlı beyaz peynir, ( veya 2 dilim az yağlı beyaz peynir)

1-2 dilim beyaz ekmek

Domates- salatalık, 5 adet zeytin

 

ÖĞLE:  60 gram et/ tavuk ( yağsız )veya 2 adet yağsız pişmiş köfte

1 tabak az yağlı sebze yemeği (  serbest sebzelerden tercih edilmeli: patlıcan, kabak, fasulye, enginar, kereviz)       

1-2 dilim beyaz ekmek

 

ARA : 1 porsiyon meyve

1 bardak az yağlı süt/ yoğurt

 

AKŞAM :  1 tabak az yağlı sebze yemeği ( serbest   sebzelerden tercih edilmeli)

1 bardak az yağlı yoğurt

1 kase çorba ( kurubaklagil içermemeli)

1 dilim beyaz ekmek

 

Not: günlük miktarlar kişiye göre düzenlenmelidir.

 

Yeşim Üngör Aktar
Takip Edin

Yeşim Üngör Aktar

Beslenme ve Diyet Uzmanı - Dorest Güzellik ve Obezite Merkezi
Lisans dönemini 2017 yılında Artvin Çoruh üniversitesinden mezun olarak tamamlamıştır. Lisans hayatı boyunca Klinik beslenmesi, Anne ve Çocuk Beslenmesi, Hastalıklarda Beslenme ve Kurumsal Beslenme Üzerine eğitimler almış olup , Adana Numune eğitim ve Araştırma Hastanesinde, RTE Eğitim ve araştırma hastanesinde, Artvin Devlet Hastanesinde Stajyer Diyetisyen olarak eğitimini tamamlamıştır. Kanser ve Beslenme, Sporcu Beslenmesi üzerine eğitimlere katılmıştır. 2017 yılında bir catering firmasında Kurum Diyetisyeni olarak, 2018 yılının ilk aylarında ise Adana'da Ozon Terapi Ünitesinde Klinik Diyetisyeni olarak çalışmıştır. 2018 Eylül ayından itibaren Dorest Güzellik Merkezinde çalışmaktadır.
Yeşim Üngör Aktar
Takip Edin

Yeşim Üngör Aktar Son Yazıları (Tümünü Gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp