Uyku, vücudun dinlenmesini sağlayan ve vücudu yeni bir güne yeniden hazırlayan bir yenilenme sürecidir. Uyumak, insanların yaşam kalitesi ve sağlığını etkileyen, hayatta kalması için önemli olan temel bir ihtiyaçtır. Yapılan araştırmalarda normal uyku süresi 7-8 saat olarak belirlenmiş olup, 7 saatten az uyku kısa uyku süresi, 7 saatten fazla uyku uzun uyku süresi olarak tanımlanmıştır.

Yapılan birçok çalışmada yetersiz uykunun sağlık üzerine olumsuz etki yarattığı görülmektedir. Yetersiz uyumanın obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı (diyabet) ve psikiyatrik hastalıklar ile ilişkili olduğu görülmektedir. Aynı zamanda yetersiz uykunun obezite riskini arttırdığı görülmektedir.

Az uyumak nasıl oluyor da kilo alımına hatta obeziteye neden oluyor diye bakıldığında karşımıza birçok sebep çıkıyor. Metabolik etkilerine bakıldığında iştah metabolizmasından sorumlu ghrelin ve leptin hormonlarını görmekteyiz. Ghrelin ve leptin hormonları birbirlerine zıt olarak çalışan hormonlardır.

Yetersiz uyku bu hormonlara etki ederek besin alımının artmasına neden olmaktadır. Ghrelin açlıktan sorumlu ve iştahı arttıran bir hormondur ve yapılan çalışmalar da yetersiz uykunun gün içerisinde ghrelin seviyesini arttırdığı görülmüştür. Leptin ise tokluk sinyallerini beyine iletir ancak yetersiz uyku kanda leptin seviyelerinin düşmesine neden olur.

Yapılan bir çalışmada gece çalışan bireylerin gündüz çalışan bireylere göre daha yüksek kolesterol düzeylerine sahip olduğu görülmüştür. Bunun nedeninin gece çalışan bireylerin yetersiz beslenme alışkanlıklarına sahip olmaları düşünülmektedir.

Aynı zamanda uyku halinde lipoliz yani yağ yıkımının arttığı ancak uyanıklık durumunda lipoliz oranının düşerek yağ sentezinin arttığı görülmektedir.

Uyku süreci, uykunun düzensiz olması bireylerin yeme alışkanlıklarında da değişikliğe sebep olmaktadır. Uyku süresinin kısa olması yemek için daha fazla vakit sağlarken gün içinde öğün saatlerinin değişmesine neden olmaktadır.

Öğün saatlerinin değişmesi öğün sıklığının azalmasına, şeker ve yağ içeriği yüksek atıştırmalıklar tercih edilmesine neden olarak beslenme kalitesinin düşmesinde etkilidir.

Sağlıklı bir yaşamın, sağlıklı beslenme kadar sağlıklı bir uykudan da geçtiği unutulmamalıdır.

Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran

Beslenme ve Diyet Uzmanı - Dorest Güzellik ve Obezite Merkezi
2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur.
Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, genel ve estetik cerrahi, poliklinik, dahiliye bölümlerinde ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; özel bir catering firması ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarı ile tamamladı.
Lisans eğitimi sırasında "İntestinal Mikrobiyota Ve Sağlık İlişkisi" üzerine bir seminer hazırladı. Bitirme tezi olarak da "Tabak Renginin Besin Alımı Üzerine Etkisi" adlı konuyu inceledi. Kaliteli bir yaşamın ilk adımının dengeli ve doğru beslenmek olduğunu savunan ve beslenme programlarını bu amaçla yazan Rabia Yoran 2018 yılının ağustos ayında Dorest ailesine katıldı. Şuan Nazilli şubesinde danışan kabulüne devam etmektedir.
Rabia Yoran
Takip edin

Rabia Yoran Son Yazıları (Tümünü Gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp